BlackSeaSuperHeroes

 

Proiectul își propune să evalueze impactul deșeurilor marine din zona costieră românească, identificând tipurile de deșeuri și contribuind la respectarea obligației României de a raporta conform Descriptorului 10 – Deșeuri marine, parte a Strategiei pentru Mediu Marin.

Un alt obiectiv esențial al proiectului este îmbunătățirea stării de conservare a celor trei specii de mamifere marine din Marea Neagră, prin acțiuni dedicate protejării acestora.

De asemenea, proiectul vizează creșterea nivelului de educație ecologică (conceptual ocean literacy) în rândul elevilor din învățământul primar și secundar, printr-o abordare multidimensională și colaborare internațională. Astfel, elevii sunt stimulați și sprijiniți să dobândească cunoștințele și abilitățile necesare pentru a deveni agenți ai schimbării în protejarea mediului marin.

În 2024, în cadrul proiectului au fost organizate numeroase activități, printre care:

  • 27 de workshop-uri interactive;
  • O campanie de informare privind fenomenul eșuării delfinilor;
  • 2 evenimente speciale dedicate protecției mediului marin;
  • O expoziție în aer liber
  • O sesiune de monitorizare a deșeurilor marine;
  • O expediție acvatică pentru observarea ecosistemului marin.

Ediția din 2025 adaugă, totodată, o componentă de dezvoltare organizațională, vizând consolidarea capacității echipei de implementare pentru a genera un impact sustenabil pe termen lung. Anul acesta activitățile din proiect se axează pe protejarea biodiversității marine și identificare detaliată a deșeurilor abandonate în zona costieră. De asemenea, în cadrul proiectelor se vor organiza două evenimente publice dedicate educației de tip Ocean Literacy și se vor realiza ateliere pentru informarea tinerilor, cu privire la importanța protejării mediului marin.

Proiectul este susținut financiar de către OMV Petrom.