În ultimul deceniu comunitatea internațională a recunoscut din ce în ce mai mult necesitatea unei colaborări la nivel global pentru a contracara efectele negative transfrontaliere, atât ecologice, cât și socioeconomice, ale uneltelor de pescuit abandonate, pierdute sau aruncate în mare (ALDFG), cunoscute și sub denumirea de unelte de pescuit fantomă. Fiind descrisă drept una dintre cele mai periculoase forme de deșeuri marine, uneltele de pescuit abandonate necesită o înțelegere profundă nu doar a dimensiunii și naturii problemei, ci și a capacității sistemelor actuale de gestionare de a răspunde acestei provocări complexe. Deși s-au făcut eforturi pentru a înțelege cauzele și impactul acestor deșeuri asupra mediului marin, există încă lacune semnificative.
Astfel, obiectivul principal al proiectului este de a cuantifica și minimiza impactul uneltelor de pescuit abandonate, pierdute în mod accidental sau aruncate înapoi în mare (ALDFG) asupra mediului Mării Negre.
Proiectul își propune eliminarea a minimum 8000 kg de ALDFG din Marea Neagră, prin intermediul unor acțiuni pilot implementate în fiecare dintre țările participante: România, Bulgaria, Turcia și Georgia. Un ghid de conștientizare pentru prevenirea, reducerea și eliminarea uneltelor de pescuit din Marea Neagră va sta la baza acestor acțiuni și va fi parte integrantă a procesului de sustenabilitate. Mai mult, cartografierea zonelor de desfășurare a acțiunilor va facilita viitoarele acțiuni de eliminare a plaselor de pescuit abandonate din apele Mării Negre.
Un alt rezultat important va fi consolidarea capacităților și schimbul de cunoștințe prin instruire, promovând schimbări în comportamentul părților interesate din sectorul pescuitului, prin implementarea unor bune practici care să minimizeze pierderea uneltelor de pescuit și să îmbunătățească colectarea voluntară a plaselor fantomă.
Analizarea informațiilor cu privire la numărul și motivele pentru care uneltele de pescuit sunt abandonate, împreună cu investigarea unui set de alternative și sensibilizarea grupurilor țintă, pentru recuperarea și reciclarea acestor obiecte vor ajuta la eliberarea Mării Negre de sub ,,plasele fantomă”.
BlackNETs “Exorcising the BLACK Sea’S Silent Killers este un nou proiect aflat sub coordonarea ONG Mare Nostrum, finanțat de Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre, și cofinanțat de Uniunea Europeană. Acesta are o durată de 18 luni, iar bugetul total este de 456.660,26 €.
Partenerii proiectului: ONG Mare Nostrum – coordonator, Karadeniz Technical University (Turcia), Institute of Oceanology-Bulgarian academy of sciences (Bulgaria) și Ilia State University (Georgia).