AQUATIC PLASTIC

 

Proiectul AQUATIC PLASTIC este o iniţiativă colaborativă de a combate poluarea cu plastic, în Bazinul Dunării. Acesta se desfășoară în perioada ianuarie 2024 – iunie 2026 şi este un proiect Interreg Danube Region Programme, cofinanţat de Uniunea Europeană. Obiectivul principal este de a identifica soluții pentru reducerea deșeurilor din plastic, aflate în bazinul Dunării.

Scopul proiectului este de a susţine gestionarea durabilă a apei și a sedimentelor din bazinul hidrografic al Dunării, pentru a asigura o bună calitate și un echilibru.

De asemenea, AQUATIC PLASTIC își propune mobilizarea oamenilor pentru a lupta împotriva poluării.

Știați că 80% din deșeurile marine provin din surse terestre, inclusiv din râuri? AQUATIC PLASTIC va furniza o bază de date și o metodologie completă pentru a cartografia deșeurile de plastic fluviale, folosind bariere artificiale, cum ar fi centralele hidroelectrice (HPP) și de a implementa tehnologii de teledetecție ca instrumente de măsurare, monitorizare și deviere a acumulărilor de deșeuri de plastic fluviale din natură, către depozitele de deșeuri.

Consorțiul, format din parteneri din 10 țări, inclusiv ministere, ONG-uri, universități și autorități în domeniul apei, își propune să identifice punctele de scurgere a deșeurilor cu risc ridicat și să dezvolte soluții inovatoare pentru extracție și reciclare.

Bugetul total al proiectului este de € 2.166.493,50.

Mai multe informații despre proiect regăsiți pe site-ul oficial AQUATIC PLASTIC .