NET FREE BLACK SEA 2.0
Proiectul „Net free Black Sea” este susținut financiar de Ocean Conservancy’s Small Grants Program – Global Ghost Gear Initiative” și continuă eforturile Mare Nostrum în direcția reducerii impactului plaselor sau uneltelor de pescuit pierdute in mod accidental sau abandonate în apele Mării Negre.

Principalul obiectiv al proiectului este eliminarea a cel puțin 1500 de kg de plase sau unelte de pescuit pierdute sau abandonate din apele Mării Negre cu ajutorul grupurilor de interese, precum asociațiile de pescari sau scafandrii. Grupurile de interes vor fi incluse într-o bază de date unitară dedicată acțiunilor de eliminare a plaselor sau uneltelor de pescuit pierdute sau abandonate.

De asemenea, printre activitățile proiectului se numără organizarea a trei  ateliere de discuții la care vor participa factorii interesați privind raportarea, împărtășirea celor mai adecvate practici de gestionare a uneltelor de pescuit fantoma, și în ultimul rând posibilitatea reciclării acestora.

Întâlnirile cu toate grupurile țintă vor sprijini diminuarea cât mai mult lacunelor în ceea ce privește raportarea și eliminarea uneltelor de pescuit pierdute sau abandonate. Acest lucru va contribui la creșterea gradului de conștientizare în abordarea problemei deșeurilor marine generate din activitatea de pescuit și va contribui la elaborarea unui ghid cu privire la gestionarea eficientă a acestora. Aceste acțiuni vor urmări schimbarea practicilor în sectorul de pescuit, fiind binecunoscut faptul că educația continuă și motivația acestora reprezintă un mijloc important de a minimiza efectele.

Rezultatele întâlnirilor vor oferi soluții la această problema cu beneficii nu numai pentru mediul marin, dar și pentru sectoarele economice.

Pentru a crește gradul de conștientizare al publiclui larg legat de problema uneltelor de pescuit pierdute in mod accidental sau abandonate, se vor organiza o serie de evenimente dedicate. Printre acestea se enumeră:

·         În perioada cuprinsă între 31 iulie și 13 august se va desfășura o campanie online în care vor fi promovate acțiunile dedicate eliminării plaselor sau uneltelor de pescuit pierdute sau abandonate. O acțiune va fi de Ziua Delfinului, iar cea de a doua acțiune este evenimentul Net Free Black Sea 2.0 – Call to action.  VEZI REGULAMENT AICI 

·         în perioada Zilei Internaționale a Mării Negre, Crosul Mării Negre.