Ziua Internațională a Mării Negre este unul dintre cele mai importante evenimente, având ca focus conservarea ecosistemului marin și identificarea soluțiilor eficiente pentru a stopa intervenția umană în acest ecosistem.
Din 1997, ONG Mare Nostrum, alături de toate țările riverane Mării Negre, marchează acest eveniment ce are ca scop implicarea comunității în problemele ce țin de ecosistemul marin și de a le face cunoscută soluția salvatoare: schimbarea vine de jos în sus întotdeauna. De-a lungul anilor am organizat sesiuni științifice (mese rotunde) dedicate autorităților și partenerilor ce ne sunt alături în protejarea mediului marin, dar și activități dedicate elevilor din unitățile de învățământ din județul Constanța. Anual, în luna octombrie, cadrele didactice și elevii ne-au sprijinit în activitatea de monitorizare a deșeurilor marine de pe plajele litoralului românesc, în cadrul activității de CoastWatch, ce reprezintă un proiect european iniţiat în Irlanda în anul 1987 pentru a evalua cu ajutorul tinerilor voluntari problemele cu care se confrunta zonele costiere europene.
Din 2016 ne-am dorit ca mesajul nostru să ajungă la cât mai multă lume, depășind astfel barierele județului Constanța, prin organizarea primei ediții a „Crosului Mării Negre”, ce a adus alături de noi și participanți din alte județe. Acest cros nu reprezintă o competiție, ci are ca scop informarea și conștientizarea cătățenilor cu privire la deșeurile marine, atât cele întâlnite pe plaje, cât și în mare, și impactul acestora asupra ecosistemului Mării Negre.