SOA Black Sea Hub, primul hub Sustainable Ocean Alliance (SOA) din regiunea Mării Negre, a fost înființat în România sub umbrela ONG Mare Nostrum, având ca obiectiv principal protejarea ecosistemului marin prin acțiuni concrete de monitorizare, educație și implicare a comunității.
Sustainable Ocean Alliance (SOA) este o organizație globală nonprofit, fondată în 2014, care sprijină și mobilizează tinerii pentru a dezvolta și implementa soluții inovatoare dedicate protejării oceanelor. Printr-o rețea de peste 80 de hub-uri la nivel mondial, SOA formează o nouă generație de lideri și profesioniști în domeniul oceanelor, contribuind activ la restaurarea sănătății ecosistemelor marine
Parcursul hub-ului SOA Black Sea a debutat în toamna anului 2020, prin implicarea în monitorizare a deșeurilor marine, desfășurată pe nouă sectoare de plajă. Aceasta a dus la identificarea și îndepărtarea a peste 20.000 de deșeuri.
În 2021, SOA Black Sea Hub a contribuit la proiectul CETMAL, axat pe evaluarea impactului deșeurilor marine asupra mamiferelor marine. În cadrul acestuia, s-au realizat 46 de observații asupra deșeurilor marine, totalizând 56 de fragmente, predominant din plastic, metal, lemn și material textil. Totodată, au fost documentate 38 de observații ale celor trei specii de cetacee din Marea Neagră (afalinul, delfinul comun și marsuinul), însumând un total de 167 de indivizi.
În februarie 2023, o nouă sesiune de monitorizare a deșeurilor marine a fost organizată pe patru sectoare de plajă, rezultând în identificarea a 2.175 de deșeuri, dintre care 1.806 fiind din material polimeric artificial.
Un alt proiect de impact al SOA Black Sea Hub, a fost Cross-ing Marine Litter Threat. În 2023, acesta a facilitat extinderea evenimentului „Crosul Mării Negre” la nivel regional, prin organizarea de mini-crosuri în mai multe județe. În plus, peste 200 de tineri au participat la ateliere educative dedicate conservării biodiversității marine, iar în urma activității de monitorizare a deșeurilor marine, au fost colectate peste 11.000 de deșeuri de pe cinci sectoare de plajă.
Pentru anul 2024, SOA Black Sea Hub și-a propus o implicare mai activă a tinerilor în protejarea mediului marin. În cadrul proiectului Sea Spark: Preserving Black Sea Wonder, au fost derulate o serie de inițiative menite să crească gradul de conștientizare asupra importanței unui ecosistem marin sănătos. Printre acestea s-au numărat recrutarea de voluntari, organizarea unei seri de film și dezbatere, concursul de desene „Viața sub valuri: Frumusețea și impactul activităților umane” și o analiză privind accesibilitatea unui stil de viață zero waste în rândul locuitorilor orașului Constanța, realizată cu sprijinul a peste 50 de tineri.
O activitate esențială din cadrul Sea Spark: Preserving Black Sea Wonder a fost expediția dedicată monitorizării cetaceelor, în urma căreia s-au efectuat 21 de observații, documentându-se un total de 59 de exemplare.
Prin aceste inițiative, SOA Black Sea Hub contribuie activ la conservarea ecosistemului Mării Negre, îmbinând cercetare, educația și implicarea comunității pentru a promova un viitor durabil al mediului marin.